Wat doet een doula?

Gepubliceerd op 4 oktober 2022 om 15:04

Een doula is een persoonlijke geboortepartner die informeert en coacht op het gebied van zwangerschap en geboorte. Een doula verhoogt het comfort van een zwangere en haar partner tijdens zwangerschap en geboorte. Dit doet zij door middel van mentale, emotionele en fysieke support zoals massages, training, coaching en goede voorlichting. Je gaat aan de slag met je geboorte mindset en andere oefeningen die je gaan helpen tijdens de zwangerschap en bevalling. Je leert zoveel over het vrouwelijk lichaam, de hormonen en mindset dat je alle vertrouwen krijgt in het vrouwenlijf en in het bijzonder die van jezelf of je partner. 

 

In een voorbereidingstraject met een doula komen verschillende onderwerpen aanbod. Denk hierbij aan het fysiologisch beval proces, de werking van de hormonen, hoe om te gaan met pijn, hoe voor te bereiden, zowel fysiek als mentaal en zelfs tips rondom voeding. Denk aan praktische work-outs, maar ook aan ademhaling en ontspanningstechnieken, aangepast naar jou persoonlijk. Verder wordt er in gegaan op de rol van de partner en zorgverleners en bespreken we verschillende medische processen en interventies. Er worden massage technieken doorgenomen en naast de uitwerking van een geboortevisie wordt ook de kraamperiode voorbereid en wordt er ingegaan op de eerste uren, dagen en weken na de geboorte.  Het is een A-Z begeleiding die je zoveel meer te bieden heeft dan de standaard zorg rondom geboorte. 

Tijdens de geboorte vorm je samen een geboorte team met de doula. Zij kent je door en door, kent jullie wensen en zorgt voor rust en vertrouwen in het proces. 

 

De Doula Tribe zegt het volgende over de rol van de doula:

 

"Een Doula probeert de groeiende behoefte aan persoonlijke aandacht voor vrouwen te vervullen.  Om persoonlijke en maatwerk zorg te bieden. Om continue steun en zorg te garanderen, hoe de bevalling ook loopt. Of er nu wel of juist niet gekozen wordt voor een overdracht naar een ziekenhuis, wat de wensen ook zijn: doula's are there!

Want iedere vrouw en ieder proces is uniek en dat maakt ook geen enkel doula-traject hetzelfde. 

  • Sommige vrouwen houden van controle, en die willen dat we dingen DOEN. 
  • Sommige vrouwen kijken heel spiritueel naar het geboorteproces en willen dat we NIKS DOEN.
  • Sommige vrouwen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen en willen dat wij haar UITNODIGEN om dit wel te doen.
  • Sommige vrouwen weten heel duidelijk wat ze willen, en willen dat wij ze AANMOEDIGEN. 

Doula's zullen voorzien in deze behoeften en doen hun best deze zo goed mogelijke te vervullen. Doula's zullen jouw cheerleader zijn in het baringsproces zonder dat we ooit de harmonie uit het oog verliezen. Want dat jij lekker in je veilige bubbel kunt blijven tijdens je baring, is voor jou misschien wel het allerbelangrijkste."

"Jij -mooie vrouw- hebt alles in je om te baren, om jou volledig tot je recht te laten komen is kennis , vertrouwen en een goed geboorteteam nodig. Soms heb je net even dat zetje nodig van een buitenstaander om alles eruit te halen of is dat stukje achtergrond informatie net even nodig om het te begrijpen. Bevallen is krachtig, rauw, intens en mooi tegelijk, ongeacht het verloop. Het is aan jouw om dit moment magisch mooi te maken.                                       Je bent er voor gemaakt, ook als het anders loopt!"