Wat kan een zwangerschaps of postpartum massage voor je betekenen?

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 11:33

Een massage kan lichamelijke en mentale klachten tijdens en na de zwangerschap verlichten.

Door een massage te nemen kom je in contact met je lijf. Diepe ontspanning verminderd lichamelijke en emotionele spanningen. Wanneer er gevoelens van onzekerheid, spanning of angst zijn voor bijvoorbeeld de bevalling of na de geboorte als jonge moeder, kan het zijn dat je niet minder lekker in je vel zit. Dit slaat zich op in je lichaam en kan klachten veroorzaken. Ook als je geen lichamelijke klachten hebt slaat je lijf het wel op. Als je dan niet af en toe rust krijgt zal je op de lange termijn dit kunnen merken.

Tijdens de zwangerschap, geboorte en daarna gebeurd er enorm veel met je vrouwenlijf. In 9 maanden tijd volgroeit er een baby in je, een lief mensje dat enorm groeit en jou lijf groeit en veranderd mee. Het is keihard werken. Daarna volgt de geboorte en het herstel. Ook in deze tijd verandert je lichaam weer. Je geeft misschien borstvoeding, je baarmoeder herstelt zicht weer en al je organen moeten hun plek weer vinden. Dit kost maanden. Jezelf wat extra rust en liefde geven is een goed idee!

Door een massage word je ademhaling dieper en ga je even uit je hoofd en kom je in je lijf. Je komt even helemaal tot rust. Het lichaam kan zich herstellen. Door deze ontspanning kan de zwangerschap en postnatale periode bewuster en intenser ervaren worden.

Uit onderzoek blijkt dat massages onder meer positieve effecten hebben op de slaap en kan zorgen voor minder rugpijn, minder aanmaak van stresshormonen en minder complicaties tijdens de bevalling. Ook blijkt het percentage premature geboortes kleiner te zijn wanneer de mama regelmatig is gemasseerd. Een massage verbetert de doorbloeding, waardoor er meer zuurstof en voedingstoffen beschikbaar komen voor zowel moeder als kind.

Postnatale massage helpt je om sneller te herstellen na de bevalling en je spieren te ontspannen die extra gebruikt worden zoals de nek- en schouderspieren i.v.m. borstvoeding en het dragen van de baby. Massages verminderen stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Redenen genoeg om een fijne massage te boeken. Je kan een losse massage boeken (60-75 of 90 minuten) of de Massage & Verhaal treatment (120 minuten) waarin je een waardevol gesprek hebt met mij over je zwangerschap of bevalling. Ik kan je voorzien van waardevolle informatie en je helpen je ervaring te verwerken. In combinatie met de massage kan dit heel helend werken wanneer je bevalling anders was dan gehoopt of wanneer je het moederschap soms even zwaar is, want die roze wolk is zeker niet de standaard! Een behandeling kan geboekt worden vanaf 12 wk zwangerschap tot jaren na de bevalling!