Geboorte affirmaties? Zo werken ze voor jou!

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 17:24

Je kent vast wel het fenomeen dat als iemand vaak genoeg tegen zichzelf zegt dat ze iets niet kan, dat het dan ook inderdaad niet lukt. Dan blokkeren onze gedachten de uitvoering als het ware. Wist je dat het tegenovergestelde ook zo werkt? Je kan met je gedachten de wereld van kansen, mogelijkheden en vertrouwen opzoeken. Dit kan onder andere met affirmaties. Lees hier waarom affirmaties van waarde zijn tijdens de zwangerschap en geboorte van jullie kindje. 

“Your diet is not only what you eat. It's what you watch, what you listen to, what you read and the people you hang around. Be mindful of the things you put in your body emotionally, spiritually and physically."

Geboorte affirmaties

Affirmaties zijn positieve gedachten. Door ze te herhalen worden de versterkende teksten onderdeel van je systeem, van je onderbewustzijn en je overtuigingen. De positieve affirmaties komen vooraan in je gedachten te zitten. Wat je denkt, vormt je werkelijkheid. De invloed van de media over bevallen en de horrorverhalen die je misschien hoort van anderen over de geboorte ervaring speelt een belangrijke rol in onze geboorte mindset. Onbewust is daar al een plantje van onrust en angst gezaaid. 

 

We hebben zelf veel invloed hoe we de geboorte ervaren en er betekenis aan geven door de manier waarop we er naar kijken. Affirmaties kunnen je daarbij helpen. Je kunt jouw beeld én ervaring positief beïnvloeden door positieve teksten en afbeeldingen regelmatig te herhalen. Dit werkt ook heel goed met beeld, denk aan visualisatie of positieve geboorte filmpjes, ik ga hier nu niet verder op in, maar zal er later nog een blog over schrijven.

 

Bewust nadenken over welke positieve affirmaties jou kunnen helpen in het geboorte proces, zal jouw overtuigingen sterker maken. Ze geven energie en zorgen voor een positievere manier van denken. Je gaat meer geloven in jezelf, in een fijne ervaring en in mogelijkheden.

Je brein is slim en past zich aan naar de affirmaties. Het is een dynamisch geheel. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Psychologen noemen dit neuroplasticiteit. Een bekend fenomeen wat bij het maken van hersenscans feitelijk is geconstateerd. Het werkt dus. Oefening baart kunst. Ze werken vaak het best wanneer je ze in positieve tegenwoordige tijd plaatst. Dus: ik will...., ik doe... ik geef..., ik ben... . Affirmaties gaan voor je werken als je ze herhaalt. Liefst meerdere keren op een dag, zodat je ze zult herinneren tijden de bevalling en hoe meer kracht ze je dan kunnen geven.

Hoe ga je dit in je zwangerschap toepassen? Oefenen met affirmaties kun je op vele leuke en verfrissende manieren doen. Begin bijvoorbeeld de dag met een positieve intentie in de ochtend en lees daarna je affirmaties. Schrijf ze op in je notitieboekje of leg ze ergens in huis, op de koelkast of hang ze op de muur. Je zou het ook als achtergrondscherm op je telefoon of computer kunnen zetten of als een wachtwoord die je vaak gebruikt. Je komt dan regelmatig de affirmaties tegen die voor jouw werken. Je kunt je affirmatie ook als een mantra uitspreken, zingend of melodieus, maak plezier als je ze opleest. Dan koppelt je brein de affirmaties aan plezier en ontspanning en dat is nou net wat je kan gebruiken tijdens de geboorte. 

Overigens kan het zelfs goed werken bij een vermoeide geest, welke minder weerstand biedt. De kunst is namelijk dat je onderbewustzijn de nieuwe positieve gedachten zonder verzet en blokkades aanneemt.

Kleine disclaimer: Zorg dat je de affirmaties die je gebruikt ook zelf gelooft, of gelooft dat je elke dag een stapje dichterbij de affirmatie in de buurt kan komen. Wanneer ze te ver van je af staan en ze niet resoneren, zullen ze hun kracht verliezen en daarmee ook het doel missen.

 

Download de 62 Geboorte Affirmaties van Studio Mother Bear ter inspiratie. Zowel Engels als Nederlandstalig. Kies degene die bij je past, print ze uit, hang ze op, maak een screenshot, schrijf ze over en zorg dat je ze regelmatig tegenkomt en herhaalt.

Geboorte Affirmaties - Studio Mother Bear
PDF – 1,6 MB 258 downloads

Ik ben benieuwd wat ze voor jou doen. Laat je me weten hoe ze voor jouw werken? 

 

Volg me op Instagram via @studiomotherbear voor meer geboorte tips of stuur me een email roos@studiomotherbear.com

 

Liefs Roos 🤎

Roos de Wild is doula en begeleid zwangere vrouwen en hun partner tijdens zwangerschap en kraamperiode. 

Meer weten? Lees meer over haar werk en Studio Mother Bear


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.